Stork

Start nu met online samenwerken, in slechts enkele minuten klaar voor gebruik.


Stork Aerospace ontwikkelt en produceert hoogwaardige componenten en systemen voor de lucht- en ruimtevaartindustrie en levert geïntegreerde servicediensten en producten aan vliegtuigeigenaren en-operators. Deze activiteiten worden uitgevoerd door de Strategische Units Aerospace Industries en Aerospace Services. Stork SP Aerospace is een werkmaatschappij van Aerospace Industries die is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van landingsgestellen voor vliegtuigen en helikopters voor de militaire en civiele luchtvaartindustrie.

Stork SP Aerospace heeft onder meer het merendeel van de landingsgestellen van alle F-16 gevechtsvliegtuigen gemaakt en werkt op dit moment aan de landingsgestellen voor de Apache gevechtshelikopter en de in Europees verband ontwikkelde NH90 militaire transporthelikopter. Voor de Joint Strike Fighter (JSF) ontwikkelt Stork SP Aerospace de zogeheten ‘arresting gear’ ofwel vanghaak. Van deze vanghaak worden twee varianten ontwikkeld: voor de conventionele JSF om in noodgevallen te gebruiken om te remmen en een vanghaak voor landingen op een vliegdekschip.

Snellere doorlooptijd

In al deze projecten en deelprojecten werkt Stork SP Aerospace nauw samen met partners, toeleveranciers en klanten. Om die samenwerking te stroomlijnen maakt het bedrijf gebruik van de on-line softwareoplossing op basis van het ASP-model, Projectplace.nl. “We gebruiken Projectplace enerzijds voor het uitwisselen van documenten met partners en anderzijds binnen een aantal projecten om gezamenlijk met de betrokken partners aan documenten werken”, aldus Erik van Nistelrooij, Teamleader Configuration & Document Management bij Stork SP Aerospace. “Projectplace is voor ons dus zowel een communicatie- en uitwisselingstool als een ‘collaboration’ tool.”

Stork SP Aerospace telt circa 200 medewerkers, waarvan er dertig regelmatig werken met Projectplace, met name binnen de afdeling Ontwikkeling. De Stork medewerkers hebben via het bedrijfsnetwerk en een beveiligde internetverbinding toegang tot de Projectplace server om projectdocumenten op te halen of te bewerken. 

 “Vroeger werden alle documenten per post rondgestuurd en uitgewisseld met de projectdeelnemers”, vertelt Van Nistelrooij. “De volgende stap was distributie via e-mail. Dat maakte de communicatie en daarmee de doorlooptijd van projecten al beduidend sneller, maar het was lastig om bij te houden welke versie het meest actueel was. Bovendien zorgde de verzending van de vaak omvangrijke bestanden overal voor volle mailboxen en een forse belasting van de infrastructuur en internetverbindingen.”

Oplossing op basis van ASP

Voor Stork SP Aerospace was dat de aanleiding om over te gaan naar een on-line oplossing op basis van Application Service Providing (ASP). “We hebben daarbij gekozen voor Projectplace, mede op voorspraak van onze programmamanager, die al eerder met deze on-line oplossing heeft gewerkt en daar positieve ervaringen mee heeft opgedaan. Stork SP Aerospace heeft een abonnement op de Projectplace dienst, waarbij we worden gefactureerd op basis van het aantal stork.com gebruikers en naar behoefte partners kunnen uitnodigen om van deze tool gebruik te maken. De applicatie draait op de servers bij Projectplace en daar plaatsen we ook de documenten op die de projectpartners kunnen bewerken. Zo creëren we een ‘gemeenschappelijke waarheid’ waarbij dus altijd gewerkt wordt met de meest actuele versie.”

Van Nistelrooij tekent daarbij aan dat de ‘enige echte waarheid’ is opgeslagen op het eigen IT-systeem. “Projectplace is een redundant systeem waarmee we informatie met onze partners delen. Wij halen het document er weer af als het klaar is, waarbij we zorgen dat de data die we beschouwen als waarheid, wordt geborgd naar ons interne informatiesysteem. De nieuwe manier van werken met Projectplace heeft het documentbeheer eenvoudiger en overzichtelijker gemaakt en stelt ons in staat efficiënter en sneller informatie uit te wisselen en samen te werken met onze partners.”

 

Start nu met online samenwerken, in slechts enkele minuten klaar voor gebruik.